CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
İYİ Kİ VARLAR: (Yozgat mitingine katılım ve traktör sayısı tartışması) Biri 500 demiş, öbürü saymış 354’müş. Öbürü hesap yapmış. Vallahi Türkiye’nin gündemine oturan, bütün dünyaya sesini duyuran, günlerdir yandaş kanalların gündemini belirleyen Yozgatlıların ve Yozgatlı çiftçilerin alnından öpüyorum. İyi ki varlar. Birilerinin kimyası bozuldu. Oy kendilerine verilince ‘Anadolu irfanı’ diyenler, Yozgat haksızlığa karşı susmayınca etmedik hakaret bırakmadılar. İşte bunların Anadolu halkına bakışı, Anadolu irfanından anladıkları budur.
SAFLAR NETLEŞTİ: Artık Türkiye’de saflar netleşti. Biz saflaşmadan, kamplaşmadan, kutuplaşmadan yana değiliz. Yarıştan kaçanlara, dikta olmaya çalışanlara, sandığı kaçıranlara karşı biriz, beraberiz. Buradan söz olsun. Bu düzen değişecek. “turpla, şalgamla değil adaletle yönetenler” bu devletin başına gelecek.
ÇOCUKLARIN SORUNLARI: Tüm çocukların bayramını kutluyorum. Ancak maalesef ülkemizde çocukların ağır sorunları var. Her dört çocuktan biri öğün atlamak zorunda kalıyor evde. Her üç çocuktan biri okula gidiyor ve okulda hiçbir şey yemeden evine dönüyor. Bu rejim, bu ülke 2024-2025 yılı arasında, Meclis’in 105’inci yılında, Cumhuriyet’in 102’nci yılında Narin’i, Sıla’yı, Ahmet’i koruyamadı.
KANAL İSTANBUL: Savaş hukukunda bile olmayan şeyleri yaptılar. 31 yıl önceki diplomanın iptali. Uygulanan mesele savaş hukukuna bile aykırı şekilde. Bu darbenin siyasi hedefi; Ekrem İmamoğlu’nun ve CHP’nin önünü kesmek, iktidar değişikliğine engel olmak. Darbenin bir de şeytani hedefi var, ticari hedefi. Bu harita, Kanal İstanbul haritası. Arap medyası şimdi cayır cayır bu dairelerin satışının reklamlarını veriyor. Kanalı daha yapamıyorlar, ona İstanbul’un muhafızı İmamoğlu engel oluyor. Ama etrafındaki konutların inşaatına başlamışlar. Neden? Söz vermişler. Satmışlar. Belki de bilmediğimiz kısmını paranın baştan peşin almışlar.
‘Türkiye’nin hakkını aslanlar gibi savunuruz’
YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜRÜZ: Eurofighter’lar verilmiyor. Biz Almanya’daki muhataplarımıza “Aman yapmayın” diyoruz. “Bizim buradaki meselemiz için Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye atmayın” diyoruz. “Türkiye Erdoğan’dan büyüktür, Türkiye Erdoğan’dan ibaret değildir” diyoruz. Kimse endişelenmesin. İş Almanya ile çözülecek olsun, yeni Şansölye atanınca önce tebrik mesajını atarız, ondan sonra da bu kurulacak iktidardaki iktidar ortaklarıyla, hem Şansölye ile hem iktidardaki tüm ilgili bakanlarla gerekirse yüz yüze görüşürüz. Türkiye’nin hakkını bu kifayetsizler gibi Trump’tan tırsarak ya da fırsatçılık yaparak değil, aslanlar gibi biz savunuruz.

Bayrak ve yürüyüş çağrısı
CHP lideri, bugün Ankara’da yapılacak yürüyüş için çağrı yaparak “Ankara’ya gelenlerle birlikte saat 17.00’de Birinci Meclis’in önünde olmaya, Ankara’nın her yanından Anıtkabir’in önüne akmaya davet ediyorum. Bayrağı elinize alın, meydanlara taşın. 19 Mayıs’a kadar bayraklar evlerimizde, iş yerlerimizde kalacak. Atatürkçüler, cumhuriyetçiler, milliyetçiler, Türkiye’nin bütün demokratları kazanacak, cunta kaybedecek” dedi. Özel, kürsüde bayrağı öpüp alnına koydu.
Valilik izin vermedi
Ankara Valiliği, CHP Ankara İl Başkanlığı’nın Büyük Millet Meclisi önünde açıklama yapma talebinin uygun görülmediğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmak istenilen alanın 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında belirlenen alanlardan olmadığı için miting niteliğindeki faaliyet talebinin uygun görülmediği’ belirtildi. CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ise Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Bir miting yapmıyoruz. Programımızı uygulayacağız” dedi.
Savaşım niye seninle olsun?
BAHÇELİ’YE YANIT: BENİM İŞİM İKTİDARI DEĞİŞTİRMEK: 23 Nisan mesajı yayınlamış Sayın Bahçeli. Diyor ki “Savaş ilan ediyormuşsun.” Ben “Savaş ilan ederim” demedim. “Bu yapılanı savaş ilanı kabul ederim” dedim. Gazi’nin partisi savaş ilan etmez. Ama işgale, işbirlikçilere, yavru vatanı satana, Türk dünyasını bile yanında tutamayana, ülkeyi perişan ettirene karşı sessiz kalmaz. Atatürk’ün partisi ne Trump’tan korkar, ne bir başka süper güçten. Benim savaşım niye senle olsun? Benim işim bu iktidarı değiştirmekte, hukuk düzenini kurmakta, hiçbir partinin gençlik kolları başkanının, Ülkü Ocakları Başkanı’nın cenazesini Ankara’nın ortasında kanını yerde bırakmamakta.
CHP mitinglerin sağlamasını yapacak
CHP lideri Özel, her cumartesi bir ilde “Millet İradesine Sahip Çıkıyor Mitingi”nde konuşuyor. İlk mitingi Samsun’da yapan Özel, ikinci mitingi Yozgat’ta gerçekleştirdi. CHP, Özel’in miting yaptığı her ile daha sonra heyetler gönderecek. Heyetler birkaç gün sokak çalışması yapacak; esnafı, meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edecek, vatandaşı dinleyecek. Teşekkür ziyareti niteliği de taşıyacak bu programlarda, kent kamuoyunun CHP’nin politikalarına nasıl baktığı, mitinglerin vatandaş nezdinde etkili olup olmadığı tespit edilecek.
Özel bu hafta sonu Mersin’de, 3 Mayıs’ta da Konya’da miting gerçekleştirecek. CHP, erken seçim sandığının bu sene gelmesi için çalışma yürütüyor. Partinin mayıs ayında yeni bir kampanya başlatacağı, sonbahara kadar da yoğun biçimde bu kampanya sürecinin götürüleceği ifade ediliyor. CHP’li kurmaylar, “bu sene seçim olmaz” görüşüne karşı ise 2002 seçimlerini hatırlatarak “Yaz sonuna doğru toplumsal muhalefetin yükseldiği, mitinglerin coştuğu, herkesin erken seçim istediği kaçınılmaz hale gelirse, ekonomide de bu kötü gidiş devam ederse başka seçenek yok, seçim. Hep böyle olmuştur” diyor. / MEHTAP GÖKDEMİR Ankara