En zararlı kahve türü hangisi? Canan Karatay açıkladı: Anksiyete ve yorgunluğa yol açıyor

Elizabet

Administrator
Yönetici
Katılım
Ocak 16, 2025
Mesajlar
92,764
Tepkime puanı
0
Puanları
36
En zararlı kahve türü hangisi? Canan Karatay açıkladı: Anksiyete ve yorgunluğa yol açıyor

Düzenli kahve tüketiminin genel sağlık üzerindeki etkileri, günümüzde birçok bilimsel araştırmaya konu oluyor. Bazı uzmanlar, kahvenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini öne sürerken, bazıları ise yaygın olarak tüketilen bu içeceğin çeşitli kalp rahatsızlıklarına zemin hazırlayabileceğini savunuyor. Ezber bozan açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Prof. Dr. Canan Karatay, tartışmaların odağında yer alan kahve tüketimi hakkında dikkat çeken bir yorumda bulundu.

J4WRMKCVjUqeNRKO2rBWdQ.jpg

Beslenme alanındaki çıkışlarıyla adından söz ettiren Canan Karatay, kahve tüketiminin Alzheimer hastalığını önlediğini söyledi. Kahve tüketiminin zihin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade eden uzman isim, insan sağlığını tehdit eden tek kahve türünün granül kahve olduğunu belirtti.
30IhRnn9Y0WvfvNNnkDCxg.jpg

Granül kahvenin kafein içeriği, diğer kahve türlerine göre yüksektir. Kafein, merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı bir etki yaparak uyanıklığı artırır ancak fazla miktarda alındığında bazı olumsuz etkiler yaratabilir.
fCQSdtGjj0mD0Mzjxiiy8Q.jpg

American Journal of Clinical Nutrition'a göre, aşırı kafein tüketimi kalp çarpıntısı, anksiyete, baş ağrıları ve uyku problemleri gibi sorunlara yol açabilir. Kafein, günde 400 mg'dan fazla alındığında (yaklaşık 4-5 fincan granül kahve), mide problemleri ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını da tetikleyebilir.
2fzKqJLWjU2ncMtm4baiSQ.jpg

Granül kahve, doğal kahve çekirdeklerinden üretilmesine rağmen, genellikle daha fazla işlenir. Bu işleme sırasında kahvenin asidik yapısı da artabilir. Yüksek asidite, mide asidinin artmasına ve reflü (gastroözofageal reflü hastalığı) gibi sindirim sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
t86vMEX5b06D3YUGlrimMQ.jpg

Bazı markalar, granül kahvenin lezzetini ve aromasını arttırmak amacıyla kimyasal bileşikler eklerler. Ayrıca, granül kahve üretiminde kullanılan bazı çözücüler (örneğin, aseton) kahvenin içinde iz miktarda kalabilir.
892shk-HSUCU5EgK1HB7ag.jpg

Granül kahve, içeriğindeki kafein nedeniyle bağımlılık yapıcı özelliklere sahip olabilir. Düzenli ve yüksek miktarda kahve tüketimi, vücutta kafeine karşı tolerans gelişmesine ve sonrasında kafeinsiz kalma durumunda baş ağrısı, yorgunluk ve depresyon gibi semptomların yaşanmasına neden olabilir. Granül kahve, asidik yapısı nedeniyle diş minesine zarar verebilir. Düzenli olarak kahve içmek, dişlerde lekelenmelere ve aşınmalara yol açabilir. Bu nedenle granül kahve tüketimini sınırlamak önemlidir.
 
Üst