En tehlikeli alerji türü: Az miktarda tüketilse bile dakikalar içinde öldürüyor

Elizabet

Administrator
Yönetici
Katılım
Ocak 16, 2025
Mesajlar
16,046
Tepkime puanı
0
Puanları
36
En tehlikeli alerji türü: Az miktarda tüketilse bile dakikalar içinde öldürüyor

Vücudun bağışıklık sisteminin, normalde zararsız olan bir maddeye karşı aşırı tepki göstermesiyle meydana gelen alerjik reaksiyonlar, ''IgE'' adı verilen bir antikorun üretimiyle başlar. IgE, alerjenle karşılaştığında mast hücrelerini uyararak histamin gibi kimyasal maddelerin salınımına neden olur. Bu durum, çeşitli alerjik semptomları tetikler. Dünyada ölümcül düzeyde olan 5 alerji türü vardır.

R2UMhwl5BUevlUg9cKoaKA.jpg

Fıstık alerjisi, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkelerinde yaygındır. ABD'de, çocuklar arasında fıstık alerjisi görülme oranları, yaklaşık yüzde 2 civarındadır. Fıstık alerjisi, genellikle anafilaktik şoka yol açan en tehlikeli alerjilerden biridir. Bu alerjiye bağlı anafilaksi, hava yolu tıkanıklığı ve düşük kan basıncı gibi hayati tehlike arz eden durumlara yol açabilir.
wjx7KmcdlkGQ0byqoGQvLA.jpg

Fıstık alerjisi olan kişilerde, alerjenin alınmasının ardından dakikalar içinde anafilaksi gelişebilir. Bu reaksiyon solunum güçlüğü, boğulma hissi ve şok gibi belirtileri içerir.
blWthrstVU63P432btqqVw.jpg

Süt alerjisi, özellikle bebekler ve küçük çocuklar arasında yaygındır. Süt alerjisi, süt proteinlerine (kazein ve whey gibi) karşı bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi sonucu oluşur. ABD'deki çocukların yüzde 2-3'ü süt alerjisine sahiptir. Bu oran, birçok Avrupa ve gelişmiş ülke için de benzer düzeylerdedir.
O7Khf16rGUqU4uWDFKqOLA.jpg

ABD'deki çocukların yaklaşık yüzde 1-2'si yumurta alerjisine sahiptir. Yumurta alerjisi, tipik olarak çocuklukta başlar ancak bazı bireyler, bu alerjiyi hayat boyu taşıyabilir.
Tnxfo-tVHkuBI4zt2dmr7w.jpg

Karides, yengeç, ıstakoz gibi deniz ürünleri alerjileri dünya çapında yaygındır. Deniz ürünleri alerjileri, genellikle ciddi reaksiyonlara yol açar ve anafilaksi sıklığı yüksektir. Deniz ürünleri alerjisi olan bireyler, çok düşük miktarda alerjen tüketmeleri durumunda bile anafilaksi geliştirebilirler. Reaksiyonlar, solunum güçlüğü ve vücutta şişlik gibi belirtilerle başlar.
XdCkv8W4qki_4d1UdQ5zZw.jpg

Buğday alerjisi, özellikle çocuklarda daha yaygındır. Buğday alerjisi, buğdayda bulunan gluten veya diğer proteinlere karşı bir bağışıklık tepkisi olarak gelişebilir ve hayatı tehlikeye atabilir.
 
Üst