Bolu'da Kartalkaya'daki yangına ihbardan 48 dakika sonra müdahale!

Elizabet

Administrator
Yönetici
6790b20fb41e718fc5fcb171.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AFAD Başkanı Okay Memiş ve Bolu Valisi Abdülaziz Aydın ile görüşerek bilgi aldı. Erdoğan, bakanların yangın bölgesine gitmesi yönünde talimat verdi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sağlık Bakanı Memişoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yangının yaşandığı bölgeye geldi. Bakanlar, burada açıklamalarda bulundu. Yangında, 76 kişinin yaşamını yitirdiğini 51 kişinin yaralandığını açıklayan Yerlikaya, ilk ihbarın gece 03.27’de alındığını, 04.15’te de müdahalede bulunulduğunu açıkladı. Yerlikaya “Otelin arka tarafının yamaç olması nedeniyle müdahale ancak ön ve yan cepheden gerçekleştirilebildi. İçişleri Bakanlığı olarak yangınla ilgili iki mülkiye başmüfettişi görevlendirdik” dedi.

İlginizi Çekebilir

Adalet Bakanı Tunç, yangınla ilgili Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü belirterek, 6 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini söyledi.

6790b304b41e718fc5fcb17b.jpg

Bakan Ersoy “Otelin 2021 ve 2024 yılında denetimleri yapılmış ve yangın yeterlilik ruhsatları talep edilmiş. Bugüne kadar itfaiye tarafından yangın yeterliliği ile ilgili olumsuz bir durum tarafımıza yansımadı. Otelde iki adet yangın merdiveni var” diye konuştu. İçişleri Bakanı Yerlikaya ise aralarında işletme sahibinin de bulunduğu dokuz kişinin gözaltına alındığını, altı cumhuriyet başsavcısının görevlendirildiğini açıkladı.

'GEREĞİ MUTLAKA YAPILACAK'

Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Acımızı tarif etmek imkansız. Şu ana kadar 45 vefat eden vatandaşımızın naaşları ailelerine teslim edildi. Diğerleri ile ilgili kimlik tespit çalışmalarını yapamadık. Adli Tıp Kurumu’nda kimlik tespit ve DNA tespit çalışmaları yapılıyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra ailelerine teslim edilecek” dedi. Gözaltına alınanların sayısının 9’a yükseldiğini ifade eden Yerlikaya, “Otelin ilk gününden bugüne kadarki süreç çok detaylı şekilde inceleniyor. Yasal prosedür ile ilgili kusur, ihmal varsa idari soruşturma sonucunda hakikat ortaya çıkacak. 85 milyon, hepimizin yüreği dağlandı” diye konuştu.

Kartalkaya Kayak Merkezi'nde facia! 238 kişinin konakladığı otelde yangın: Can kaybı 76'ya yükseldi

AFAD’ın son çalışmalarını yapacağını belirten Yerlikaya, “AFAD ekiplerimiz son taramalarını yapacaklar. En fazla 10 günde bu işi bitiririz. Biz hukuk devletiyiz onun gereği mutlaka ama mutlaka yapılacak” ifadelerini kullandı.

'EN AZ İKİ ARAÇLIK İTFAİYE EKİBİ OLMALI'

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yangında güvenliğik ile ilgili ciddi eksiklikler olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Toplu kullanım alanlarının dış cephelerinin yangına dayanıklı malzemelerden yapılması gerekiyor. Bu bölgelerde en az iki araçlık bir itfaiye ekibi bulundurulmalı ve oteller gerekli tedbirleri almalıdır. Bölgede iki araçlık itfaiye ekibini oteller desteklemelidir. İtfaiyenin kolay müdahale edebilmesi için binaların giriş ve arka yollarının planlanmış olması gerekiyor. Binalar yılda en az bir kez kontrol edilmeli ve güvenliği sağlayamayan binalarda 300-500 kişinin barındırılması engellenmelidir.”

6790b1d1b41e718fc5fcb16f.jpg

Bolu'da yanan otelin 2007 yılına ait itfaiye raporuna ulaşıldı

PERİYODİK KONTROL

Yangın Mühendisi Mustafa Salih Korkmaz da, “Oteller özelinde yangına sebebiyet veren başlıca etmenlerin; kullanıcı dikkatsizlikleri, mutfakta gerekli önlemlerin alınmaması, elektrik tesisatındaki problemler ve zamanında yapılmayan bakım-onarım olduğu görülmektedir. Yangın da ilk bilgilere göre benzer nedenlerden ortaya çıkmış ve hızlı bir şekilde yayılmıştır. Otelin konumu ve yapım tarihi, itfaiye yollarındaki kısıtlı imkânlar yangınla mücadelede zorluk yaratığı görülüyor. Bu üzücü olay bizlere yangın güvenlik sistemlerinin periyodik kontrollerinin yapılmasının hayati olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Kahreden liste! Kartalkaya'da otelde ölenlerin bazılarının kimliği belirlendi

'ÇARŞAFLARI ISLATIP KAPIYA KOYDU'

Otel görevlisi Halil Gümüş, gece uyandıktan sonra çalışma arkadaşlarıyla yangına ilk müdahaleyi kendilerinin yaptığını söyledi. Gümüş, “İnsanların ‘Kurtarın beni’ demekten başka çaresi yoktu. Kendi imkanlarımızla 25 kişi kurtardık” dedi. Kemal Gümüş ise “Bir hemşire arkadaşımız vardı, rahmetli oldu. Korkup kendini aşağı attı” diye konuştu.

'MASKEYLE İÇERİ GİRDİM'

Otelde temizlik görevlisi olarak çalışan Neçirvan Öner, “Yüzüme maske aldım, maskeyi ıslatıp içeri girdim. Çocuk sesleri geliyordu. Yanıma 2 çocuk aldım. Çocukların ailesine de arkamdan ışık tutarak, ‘Beni takip edin’ dedim. Dışarı çıktığımda aileyi ambulans görevlilerine teslim ettim. İçeri tekrar girdim. Başım dönmeye başladı, fenalaştım. Dumandan zehirlenmişim” dedi. Bir misafirin kurtulma sürecine anlatan Öner, “Çarşafları ıslatıp kapının kenarlarına ve altına koymasını istedim. Boşluk olmaması gerektiğini anlattım, dediğimi yaptı. ‘Çocuklarım olmasaydı kendimi aşağı atacaktım’ dedi” diye konuştu.

Kartalkaya cehennemi! Alevlerin arasından kahreden telefon... Aynı aileden 14 kişi can verdi
Bir merdiven 20 kişiyi kurtarabildi! Kartalkaya'daki kâbus geceyi anlattı: 'Sabah için sözleşmiştik'