Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat tutuklandı

Elizabet

Administrator
Yönetici
678ad6b73244a8dcfcd4820d.jpg

FERİT ZENGİN Haber Merkezi - Başkan Rıza Akpolat’a, savcılık ve hakimlik sorgusunda Ali İhsan Aktaş, belediyeye ait taşınmazların satış süreci, kendi şirketlerine ait araçların satış süreci ve ihalalerle iligili sorular yöneltildi. Savcılık ifadesinde Akpolat, Aziz İhsan Aktaş’ı, belediyeye taşeron iş yapması nedeniyle tanıdığını, yüz yüze görüşmediğini ve kişisel ticari ilişkisi olmadığını ifade etti. Akpolat, savcılıkta aylık gelirinin 85 bin lira olduğunu ve belediye başkanlığından önce kurup yönettiği Emza Akaryakıt isimli şirketin hala kendisine ait olduğunu ifade etti. Akpolat’ın, savcılıkta sorulan sorulara istinaden, başkan olmadan önce kurduğu şirketinde yaşanan sermaye artışını, “Düğünden elde edilen takılarla gerçekleşmiştir” şeklinde açıkladığı öğrenildi.

Taşınmaz satışı

Beşiktaş Belediyesi’nin iştiraki olan Beltaş A.Ş.’ye ait Ortaköy Mahallesi ile Rumeli Hisarı Mahallesindeki 3 taşınmazın satış süreci, değerleme raporundaki hatalar da Akpolat’a savcılıkta sorulan sorular arasında yer aldı. Akpolat, taşınmazlarla ilgili soruları; “Satışın kararını şirket kendisi vermiştir. Satış sürecinin ne zaman başladığı hususunda bilgim yoktur. Satış gerekçesini de bilmiyorum” şeklinde yanıtladı.

İhale süreci anlatılmaz

Savcılık, Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmanın, 470 milyon 760 bin TL’ye aldığı taşınmazın, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınan rapora göre; satış tarihinde 580 milyon 825 bin TL değerinde olduğunu belirterek, aradaki fiyat farkını Başkan Akpolat’a sordu. Akpolat’ın da bu soruyu, “Ben bina satışı yapıldıktan sonra bilgi sahibi oldum. Değerinin üzerinde satıldığını öğrenince kamunun menfaati olduğunu düşünüp mutlu oldum” diye yanıtladığı öğrenildi.

Ferhat Tutşi soruları

Akpolat’a Diyarbakır Bağlar Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk operasyonu sonrası Beşiktaş Belediyesi’ne Fen İşleri Müdürü olarak atanan Ferhat Tutşi hakkında sorular da yöneltildi. Tutşi’nin göreve getirilmesinde Aziz İhsan Aktaş’ın parmağının olup olmadığı da sorular arasındaydı. Akpolat, “Bu şahsın hangi kurumdan geldiğini bilmem. Beşiktaş Belediyesi’ne alınma sürecinde Aziz İhsan Aktaş’ın benden isteği olmamıştır. Şahıs belediyeye müracaat ettikten sonra evrak önüme gelmişse, ben de belirttiğim üzere imza atmış olabilirim” dedi.

Otomobilinin satışı

Akpolat’a sorulan sorulardan biri de şirketine ait olan ve satış sonrası Aziz İhsan Aktaş’ın şirketlerine geçen 2 otomobilin, piyasa fiyatının 5,5 milyon TL üzerine satıldığına yönelik iddiaydı. Akpolat’ın bu soruya, “Şirkette yetkili kişi müdürümdür. Ona araçları satmasını söyledim. Aracı kime sattığını bilmiyorum. Bahsi geçen firmaları, taşeron firmalar olması nedeniyle ismen biliyorum. Aracın ne kadara satıldığını hatırlamıyorum. İşlerimin yoğunluğundan dolayı bu hususlarla ben ilgilenmiyorum” diye cevap verdiği belirtildi. Bu araç satışı sonrası şirket hesabına yatırılan 15 milyon TL ile ilgili savcılık sorusuna da Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “Taner araçları satıp parayı değerlendireceğini, ticaret yapacağını söyledi. Ben parayı nasıl değerlendireceğine karışmadım. Ancak araçlardan elde edilen gelirle Çorlu’dan bir konut aldığını bana söylemişti” diye cevap verdi.

‘Kimseden maddi menfaat talep etmedim’

‘Beşiktaş Belediyesinin yapmış olduğu ihale ve taşınmaz satışlarından maddi menfaat elde ettiniz mi’ sorusuna Akpolat’ın yanıtı şöyle oldu; “Belediye başkanlığım döneminde görevim gereği kimseden maddi menfaat talep etmedim. Kimse de bana böyle bir vaatte bulunmadı. İddialar asılsızdır. Suçlamaları kabul etmem. Ben 2,5 milyona yakın insana hizmet etmeye çalışıyorum. Görevim gereği halkla temas halindeyim. Dolayısıyla belediyenin yapmış olduğu tüm iş ve işlemleri takip etmem mümkün değildir. Yetkilerimin çoğunluğunu yetki devriyle mesai arkadaşlarıma devrettim. Dolayısıyla ihalelerde yapılan işlemleri benim bilmem mümkün değildir. Soruşturma konusu, hastane olarak kullanılan taşınmazın bazı kısımları bize ait değildir. Bunları belirtmek istiyorum. Satış tutarını öğrendiğim zaman sevinmemin sebebi budur. Duyunca mutlu oldum.”